Effectief werken met een roosterbeleid
Duidelijke regels en afspraken rondom het rooster
Als je medewerkers, planners en managers de spelregels rondom plannen en roosteren kennen, is het effectiever werken. Afspraken, verantwoordelijkheden, rechten en plichten: zet ze op papier. Dat voorkomt onnodige discussies. Paralax weet precies wat voor jouw organisatie en sector belangrijk is.
Uniformiteit en duidelijkheid voor íedereen
Effectieve werkwijze die bijdraagt aan het behalen van je doelstellingen
- Vertrouwen en draagvlak binnen je organisatie
- De noodzakelijke basis voor een goed en gezond rooster
Roosterbeleid: ATW, CAO én eigen regels
Natuurlijk bepalen de ATW en CAO's de kaders van de planning. Maar daarbinnen is nog genoeg ruimte voor eigen interpretatie. Geef je daaraan geen vorm, dan kunnen managers, planners en medewerkers deze naar eigen inzicht opvatten. Voor je het weet heb je een wildgroei aan regels en afspraken. In het roosterbeleid van je organisatie leg je de afspraken, verantwoordelijkheden, rechten en plichten eenduidig vast. En gaat het plannen even niet zoals afgesproken? Dan zorgt het roosterbeleid voor duidelijkheid en kunnen partijen elkaar hierop aanspreken. Het roosterbeleid is een belangrijk onderdeel van je planproces en een voorwaarde voor een goede resourceplanning.
Wil jij het roosterbeleid beter vormgeven maar weet je niet precies hoe?
Met de bedrijfsdoelstellingen in het vizier
Hoe je plansituatie ook is - een kleine afdeling of een professioneel team van planners met honderden medewerkers in een vijfploegenrooster - afspraken over plannen moet je áltijd maken. Want als alle deelnemers van het planproces weten wat van hen verwacht wordt en wat ze van een ander mogen verwachten, loopt het planproces op rolletjes. Dát draagt uiteindelijk bij aan de doelstellingen van je organisatie. Een goed roosterbeleid is de vertaling van je organisatie's visie en beleid. Zo beschrijft het bijvoorbeeld de uitgangspunten voor de balans tussen werk en privé, de rollen en verantwoordelijkheden en het waarom van de afspraken over gezond roosteren.
Een duidelijk roosterbeleid draagt bij aan een goed rooster
Het roosterbeleid geeft antwoord
Wanneer geef je als medewerker je beschikbaarheid op?
Op welk moment geeft de planner het werkrooster vrij?
- Wanneer sluiten we een periode af?
Wat zijn de afspraken rondom het ruilen van diensten?
Wat is een (betaalde) pauze?
- Hoe gaan we om met vergoedingen voor overwerk, bereikbaarheidsdiensten en rusttijden?
Hoe Paralax helpt
Het opstellen van een goed roosterbeleid is een vak apart. Paralax kan daarin ondersteunen. We kennen de ins en outs van de verschillende sectoren en zijn ervaren in de vertaalslag van organisatiebeleid op strategisch niveau naar concrete afspraken. Samen kunnen we kijken hoe we de organisatiedoelstellingen en KPI’s handen en voeten kunnen geven in het roosterbeleid. Maar wees je ervan bewust dat het niet om duidelijke afspraken alleen draait. Veel zit hem ook in de uitvoering daarvan. Nieuwe roostermethodieken en afspraken vragen om nieuwe acceptatie. Het meenemen van planners en het creëren van draagvlak is een belangrijk onderdeel van het proces. En ook met dat bijltje hebben we vaker gehakt.
Naar
Blijf geïnformeerd
Meld je aan voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.